Nincs könyv! Tartalom van.

Ez most a legfontosabb cikkünk, hiába is tagadnánk. Ugyanis most lehull a lepel, és elmondjuk a lényeget. A víziónkat, amit mi már évek óta látunk. Biztosan tudjuk, hogy így lesz (sőt, a folyamat már rég elindult), csak talán nem lett még ennyire pofátlanul őszintén kimondva. És mi akarjuk megcsinálni. Mert azt ugye senki nem gondolta egy percig sem, hogy ennyi tehetséges ember csupán hangoskönyveket gyárt…? Mi a jövő tartalomfogyasztását készítjük elő. Persze, lehet, hogy úgy járunk vele, mint a Xerox az egérrel: feltalálták, csak kicsit korábban a kelleténél, hogy aztán jóval később, már jókor, egy másik cég valósítsa meg és arassa le a babérokat…

Nincs könyv, tartalom van. Egy történet, egy sztori. Fikciók vagy tények halmaza. Gondolat, ismeretanyag, tananyag – műfajfüggő. A lényeg, hogy tartalom. Olvashatod, hallgathatod, megnézheted a moziban vagy a tévében, színházban, vagy csak elmeséli neked egy barátod. Esetleg megkeresed a Youtube-on vagy – nem túl elegánsan – egyszerűen “letorrentezed”.  A lényeg, hogy így vagy úgy, de hozzájutsz a tartalomhoz. A megjelenési formája nem más, mint egy csatorna, a közeg, amelyen az információ eljut hozzád. Persze hangulatunk, ráérő időnk és egyebek függvényében preferálunk: néha inkább “bevackolnánk” egy könyvvel, máskor csapatostul mennénk moziba, megint máskor a dugóban csücsülve hallgatjuk – jobb híján. De ha tartalom van, és a forma csupán “kényszer”, élethelyzet, amiben épp vagyunk, miért ne választhatnánk meg akkor is a tartalmat? Ami az adott pillanatban tényleg érdekel minket… Hányszor vagyunk kénytelenek bugyuta rádióműsorokat, vagy a már unalomig ismert zenetárunkat hallgatni, csak azért, mert épp nincs kéznél más? Közben hányszor jár a fejünkben az este félbehagyott könyv, vagy a film, amibe belealudtunk, és alig várjuk, hogy ismét a sztorival együtt lehessünk? Közben persze utazunk, munkát végzünk, megint utazunk, aztán házimunka… sorolhatnám. Gyakran időt vesztegetünk. Mert ilyen az életünk. A mi víziónk, hogy ezeket az elpazarolt perceket, órákat élvezhetővé és ezáltal értékessé tegyük!

Egy nagy közös helyre tesszük a tartalmakat. Egyetlen aggregátor oldalra. Ahol nem csatornára keresel, hanem tartalomra. Arra, ami éppen érdekel, vagy ami este pont félbemaradt. Beírod a keresőbe, és nyomod a gombot. Csupán azt kell eldöntened, hogy éppen olvasni vagy hallgatni akarod/van lehetőséged. Letöltöd a kért formátumot, és ennyi. Mehet az e-book olvasón, mobilon, laptopon, kocsiban…stb. Egyetlen adatbázisban az összes formátum, az összes élethelyzet és szituáció. Az összes mű.

Egy ideális, szép új világban ezen az oldalon majd az összes mű elérhető lesz. De addig is mivel kezdjünk? Ezen mi is sokat törtük a fejünket. Aztán rájöttünk, hogy nem nekünk kell ezt megmondani, hanem nektek! Kell a tartalom? Írd be az adatbázisunkba! Két eset lehetséges:

1. Már régen elérhető. Letöltöd, velünk örülsz.
2. Nincs még meg, nyomod az "Ide vele!" gombot.

A fent említett ideális világban az első eset lesz minden eset. Addig viszont – főleg az elején – inkább a második. De az autógyártás sem az SL Mercivel kezdődött…

Szóval, bekerül a kívánságod az adatbázisba, mi pedig a közösségi hálózatok erejét kihasználva “társakat” keresünk neked, hogy ne egyedül kelljen a villámgyors gyártás költségeit kiperkálnod. (Persze, ha akarod, azt is lehet.) Létrehozunk a műnek egy crowdfunding kampányt, és amint összejön annyi pénz, hogy a mű előállítói (szerzők, színészek, fordítók..stb.) is be tudják fizetni a sárga-csekkeket, kapod a mail-t, hogy kész a mű, legyél vele boldog. Aztán ha akarod olvasod, hallgatod, nézed, meséled…stb.

Ez a mi víziónk. Várnánk rá egy-kétszáz évet, de roppant türelmetlenek vagyunk – most akarjuk! És szerintünk te is… Ezért bevetjük a közösség erejét már most! A megvalósítására ennek a víziónak. Kell hozzá szoftver, szerver, egy rakat kacat. Meg egy csomó ember és munkaóra. Ezeket manapság pénzben mérik. Először arra gondoltunk, hogy egy befektetőt keresünk, és kérünk tőle kb. 2500 dollárt az elindulásra. Aztán rájöttünk, hogy a közösség ereje pont abban rejlik, hogy inkább 250 befektetőtől kérünk 10 dollárt. Erre valók a crowdfunding oldalak. A mi projektünket az Indiegogo-n találod meg.

Senkit nem akarunk korlátok közé szorítani természetesen: ha több is lenne erre a közös álmunkra mint 10 dollár, egészen 500 dollárig lehet nyomni a gombot. 20 dollár felett már komoly – éppen ezért korlátozott számú – ajándék is jár. Velünk tartasz?

IDE KATTINTVA MOST MEGTEHETED!

(A kampány egyelőre lezárult, visszavonultunk a “laboratóriumba”. Nagyon köszönjük a támogatásokat, hamarosan jelentkezünk az új könyvekkel!)

%d blogger ezt szereti: