Egy mese, egy klasszikus, egy klasszikus horror és egy nem klasszikus oktatás

Egy mese, egy klasszikus, egy klasszikus horror és egy nem klasszikus oktatás

Gárdonyi Géza: A ponty meg a pinty és más mesék

Gárdonyi Géza meséi a magyar gyermekirodalom legfontosabb alkotásai közé tartoznak. A kedves, mókás, furfangos történetek példát mutatnak emberségből, becsületből, s – egyáltalán nem mellékesen – remek szórakozást nyújtanak a fiatal olvasóknak.

Denis Diderot: Az apáca

A nagy XVIII. századi francia filozófus és regényíró legjobb regénye ez a mű. Egy sugárzóan ártatlan és megkapóan életvidám fiatal lányt kolostorba kényszerít a családja. Jóságában és elhagyatottságában engedelmeskedik, leteszi az örök fogadalmat, de minden csepp vére lázad az élet törvényeit megcsúfoló rabság ellen és ki akar szabadulni. Hanem a korabeli egyház nem tűrheti a rendbontást, és Suzanne nővérnek meg kell járnia a legmélyebb poklot is: börtönőrei, eltorzult lelkű szerencsétlen társai az ördögnél is gonoszabbak…

Bram Stoker: Drakula gróf válogatott rémtettei

Bár nem Stoker találta ki magát a vámpírt, a regény nagy hatással volt a vámpírok iránti érdeklődés növekedésére, a színházi és filmváltozatok tucatjait inspirálta a 20. században. 1890-ben az író találkozott Vámbéry Ármin magyar professzorral, aki először mesélt neki a havasalföldi uralkodó, III. Vlad Țepeș Drăculea legendájáról. E karakter nyomán hat évi kutatómunkával alkotta meg Stoker a vámpír figuráját. Habár hihetetlen, de Stoker sosem járt Kelet-Európában. A regény a négy fal közti kutatómunka iskolapéldája. Sokáig gondolkozott a cselekményen. Többek közt a British Libaryben és a Whitby könyvtárban kutatott. 1897-ben jelent meg a regény és osztatlan sikert aratott.

Mado: Oktatás

Ghis és Mado – Perszonokrácia kötetek: Oktatás. Az iskolának még mindig az a célja, hogy a három alapvető dolgot megtanítsa a diákoknak: az olvasást, az írást és a számtant? Amikor valaki megvizsgálja a fiatal felnőtteket, nyilvánvalóvá válik, hogy a modern iskola nem oly hatékony, mint a korábbi volt. A végzett diákoknak nehézségei vannak az olvasással, számolással, hibásan írnak.

Kövess minket közösségi oldalainkon:

  

Szóljon hozzá a bejegyzéshez!

%d blogger ezt szereti: